Uitkomsten haalbaarheidsonderzoek naar een onafhankelijk tarreringssysteem
De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) heeft recent een baanbrekend haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor een onafhankelijk tarreringssysteem voor consumptieaardappelen. Dit onderzoek, uitgevoerd door afstudeerstudenten van de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch, heeft als doel om inzicht te krijgen in het volledige tarreringsproces, bij verschillende bedrijven in de aardappelverwerkende industrie en om de voordelen van een objectief en onafhankelijk systeem te evalueren.
Inconsistenties en uitdagingen in het huidige systeem
Het onderzoek benadrukt verschillende inconsistenties in het huidige tarreringssysteem. De methoden voor monstername verschillen sterk tussen verwerkers: sommigen rekenen met kilo’s, anderen met aantal knollen en weer anderen gebruiken beide methoden. De monsters worden vaak opgebouwd uit drie tot vier deelmonsters, maar de standaard hiervoor is onduidelijk en varieert per verwerker. Dit gebrek aan uniformiteit leidt tot financiële onzekerheid voor telers, die hetzelfde product bij verschillende verwerkers voor uiteenlopende prijzen verkocht zien worden.
Marktwerking en strengere keuringen
Het onderzoek toont aan dat in periodes van overvloed, wanneer het aanbod groter is dan de vraag, aardappelen strenger en nauwkeuriger worden gekeurd en getarreerd. Verwerkers houden zich in deze situaties strikter aan de vastgestelde inkoopvoorwaarden en kwaliteitsnormen, dat bij telers kan leiden tot een gevoel van onrechtvaardigheid.
Scenario’s voor een onafhankelijk tarreringssysteem
De studenten hebben zes mogelijke scenario’s voor een onafhankelijk tarreringssysteem uitgewerkt. De twee meest veelbelovende oplossingen zijn:
- Volledige automatisering en universele kwaliteitsnormen: Dit scenario biedt de meeste onafhankelijkheid en objectiviteit, hoewel het op korte termijn moeilijk te realiseren is.
- Telerscommissie en bewijslast: Een POC-telerscommissie die maximaal 12 keer per jaar onaangekondigde controles uitvoert, kan bijdragen aan een eerlijk tarreringsproces. Daarnaast zouden telers bewijsmateriaal moeten verzamelen om de kwaliteit van hun aardappelen aan te tonen.
De POC gaat verder uitzoeken hoe wij dit concreet voor de consumptieaardappelteler het beste kunnen implementeren en ondersteunen. Onze focus ligt op de ontwikkeling van een tarreringssysteem dat niet alleen objectief en eerlijk is, maar ook haalbaar en efficiënt in de praktijk kan worden toegepast. Samen met de telers en verwerkers blijven we zoeken naar de meest geschikte oplossing die de transparantie in de aardappelteelt waarborgt.
Lessen uit andere sectoren
Het onderzoek keek ook naar hoe tarreren in andere sectoren wordt aangepakt, waarbij volledige automatisering en objectieve normen vaak al succesvol zijn geïmplementeerd. Dit zodat wij hier als aardappelsector van kunnen leren. We hoeven immers het wiel niet opnieuw uit te vinden.
Het volledige rapport met onderbouwing en bevindingen lezen?
In het ledenportaal van de POC vindt u de complete onderzoeksrapporten en informatie dat u als consumptieaardappelteler verder brengt.
Groen-economisch herstel landbouwprojecten
Op 9 januari 2023 kende RVO aan POC een subsidie toe in het kader van ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’, mede gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door deze subsidie.
Over POC Nederland
De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) zet zich in voor de belangen van consumptieaardappelproducenten, bevordert krachtenbundeling, een gezonde markt en transparantie. POC werd in 2018 erkend door het Europees Parlement, waardoor ze buiten de kartelwetgeving vallen en tot wel 80% bundeling kunnen realiseren. Dit maakt het mogelijk om een sterke positie te verkrijgen tussen de grote multinationale bedrijven in dezelfde keten.
Gratis Proeflidmaatschap bij POC Nederland
Nog geen lid van POC? Probeer nu het gratis proeflidmaatschap! Test gedurende drie maanden ongelimiteerd de tools van POC en ervaar zelf de voordelen.
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland