Optimaliseer je opbrengst met onze KostprijsCalculator!

Calculator

Hoewel telers de aanbodzijde vertegenwoordigen, wordt deze vaak gereguleerd door de afnemers. Wat resulteert in een minder sterke onderhandelingspositie voor telers. De producentenorganisatie consumptieaardappelen heeft voor haar leden een KostprijsCalculator ontwikkeld die bijdraagt aan een betere onderhandelingspositie voor jou als teler, om zo je rendement te verhogen.

Huidige markt

Met een uitgedachte inkoopstrategie vertroebelen de afnemers de basisprincipes van marktwerking, wat resulteert in een ongezonde markt. De aanbodzijde zijn de telers zelf, maar wordt gereguleerd door de afnemers. Dezelfde afnemers die het verdienvermogen van de teler ondergeschikt maken aan de grondstofvoorziening.

Ook al voelt dit niet goed, het kan de afnemers niet worden verweten. Veel telers geven de aardappels simpelweg te gemakkelijk mee. Dit gaat vooral door contracten te tekenen die niet kostprijs leidend zijn en het planten van teveel aardappels waardoor de markt overspoeld blijft met aanbod. Op deze manier zal de vraag nooit groter zijn dan het aanbod, tenzij er sprake is extreme weersinvloeden. Met als gevolg dat deze “race to the bottom” zich op kosten van de teler zal voortzetten, zoals de markt dit van nature doet met een product waarvan het aanbod groter is dan de vraag.

Hoe werkt de KostprijsCalculator?

Inmiddels berekenen al honderden leden gemakkelijk via het online ledenportaal hun kostprijs. Hiermee krijgen ze helderheid in de opbouw van de kostprijs en de productie van consumptieaardappelen. Zo kunnen zij hun positie verbeteren. Door daarnaast ook gebruik te maken van de ContractTool, waarin ze contracten van grote afnemers vergelijken, optimaliseren ze hun opbrengst!

“Samen met de KostprijsCalculator kan ik kritisch blijven op mijn aardappelteelt en het rendement hiervan. Deze tool is een zeer waardevolle toevoeging in de sector!”

Jarco Koekkoek (28), teler in Nieuwendijk

Onze KostprijsCalculator bevat verschillende onderdelen:

  • Lijst met onderdelen voor een kostprijsberekening van een consumptieaardappel
  • Lijst met afspraken over hoe je een kostprijsberekening doet voor een consumptieaardappelteler
  • Webapplicatie voor de teler om de kostprijs van de eigen teelt te berekenen op POC website achter leden-login
  • Onderhandeltoolbox met daarin onderhandelchecklist, ContractTool (vergelijking contracten) en KostprijsCalculator

Onze leden hebben via het ledenportaal op onze website ongelimiteerd toegang tot onder andere de Kostprijscalculator en ContractTool. Ingevulde gegevens worden hier verwerkt en bewaard, zodat leden hun historie kunnen inzien. Door deze gegevens te bundelen krijgen we als producentenorganisatie inzicht in de gemiddelde kostprijs van onze leden, gelinkt aan areaal, grondsoort, regio etc.

Naast de KostprijsCalculator heeft de POC dus ook een ContractTool ontwikkeld, waarmee leden alle kleine lettertjes op de contracten van de bekende, grote afnemers gemakkelijk kunnen vergelijken.

Flag_of_Europe

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland