KostprijsCalculator

De POC heeft de kracht om het rendement van de aardappelteelt te verbeteren middels een collectieve onderhandelingspositie. Waar momenteel, zonder producentenorganisatie, de onderhandelingspositie van de individuele teler niet sterk is, of zelfs niet bestaat, is dat met een producentenorganisatie wel mogelijk.

Met een uitgedachte inkoopstrategie vertroebelen de afnemers de basisprincipes van marktwerking, wat resulteert in een ongezonde markt. De aanbodzijde zijn de telers zelf, maar wordt gereguleerd door de afnemers. Dezelfde afnemers die het verdienvermogen van de teler ondergeschikt maken aan de grondstofvoorziening.

Ook al voelt dit niet goed, het kan de afnemers niet worden verweten. De telers geven de aardappels simpelweg te gemakkelijk mee. Dit gaat vooral door contracten te tekenen die niet kostprijs leidend zijn en het planten van teveel aardappels waardoor de markt overspoeld blijft met aanbod. Op deze manier zal de vraag nooit groter zijn dan het aanbod, tenzij er sprake is extreme weersinvloeden . Met als gevolg dat deze “race to the bottom” zich op kosten van de teler zal voortzetten, zoals de markt dit van nature doet met een product waarvan het aanbod groter is dan de vraag.

Met de oprichting van de POC wordt dit nu anders! De POC zal de contractonderhandeling doen voor zijn achterban, waarbij kostprijs wel relevant is. In samenwerking met opkomende producentenorganisaties in de EU-4 gaan wij grote veranderingen teweeg brengen ten positieve van de telers.

Het is daarom van belang dat er collectief gedacht wordt. Kijk eens naar onze uitgerekende kostprijs en bereken ook uw eigen kostprijs met de kostprijscalculator.

Zorg dat je het niet mist! Word lid! De transitie is gaande!

poc-logo-wit-kader

Vraag de kostprijscalculator aan

Vraag de kostprijscalculator aan en reken uw eigen kostprijs uit. (Bron NAV.)