Aanbodbeperking heeft weinig effect op aardappelprijs

Aanbodbeperking heeft weinig effect op aardappelprijs

Aanbodbeperking heeft weinig effect op aardappelprijs

Gepubliceerd op 27 november 2024

Een van de conclusies uit het onderzoek ‘Aardappelmarkt in balans’, uitgevoerd door Wageningen Universiteit in opdracht van POC, is dat aanbodbeperking weinig effect heeft op de aardappelprijs in de huidige markt- en productiesituatie.

Op de korte termijn kan ingrijpen overigens enigszins effect hebben, maar voor lange termijn blijkt dat productiebeheersing van fritesaardappelen vooral de productie van buiten de EU-4 zal stimuleren. Dit zorgt ervoor dat er netto weinig resultaat behaald wordt. Kanttekening die hierbij wel moet worden geplaatst is dat deze conclusie is getrokken op basis van de aanname ‘als het in de eu-4 niet geproduceerd wordt, komt het van elders’. Daar tegenover staat een al jaren afnemende productie in de Europese Unie (EU-27).

Dat een Producenten Organisatie een maatregel mag nemen, betekent helaas niet automatisch dat dit ook zinvol is. Het onderzoek naar de mogelijkheden van aanbodbeperking is hiermee afgesloten. Het complete onderzoek ‘Aardappelmarkt in balans’ is te vinden via het ledenportaal op de website van POC (pocnederland.nl).

Voor consumptieaardappeltelers zijn er nog een aantal relevante conclusies terug te vinden in het onderzoek, zoals te lezen op de website van Wageningen University & Research. Gemiddeld over meerdere jaren leidt telen voor de vrije markt tot een hoger rendement dan contractteelt. Daarnaast slaagt de POC er in haar leden van goede informatie te voorzien, onder andere door het ontwikkelen van de KostprijsCalculator, waarmee de kostprijs van fritesaardappelen op bedrijfsniveau bepaald kan worden.

In het onderzoek hebben de onderzoekers de KostprijsCalculator van POC vergeleken met een eigen kostprijscalculator en geconcludeerd dat de KostprijsCalculator van POC goed opgezet is. De ContractTool bleek ook van toegevoegde waarde om transparant verschillen tussen aangeboden contracten inzichtelijk te maken. Met de ContractTool van de POC kunnen contracten van verschillende verwerkers vergeleken worden.

De functie van de POC, namelijk het bewerkstelligen van een sterkere marktpositie en beter rendement van de consumptieaardappelteelt, wordt door deze conclusies extra kracht bijgezet. De POC-tools kunnen telers ondersteunen in hun beslissingen om aardappelen wel of niet op contract te telen en/of de onderhandeling over contractvormen. Als maar voldoende telers dat doen, verhoogt dat de kans op betere marges. Consumptieaardappeltelers kunnen zo aantoonbaar profiteren van de inzet van de POC!

Meld je dus nu aan en maak gebruik van de KostprijsCalculator, ContractTool en krijg toegang tot (exclusieve) marktinformatie.