Lagere aardappeloogst drijft prijzen omhoog: impact op telers en industrie

Lagere aardappeloogst drijft prijzen omhoog: impact op telers en industrie

Lagere aardappeloogst drijft prijzen omhoog: impact op telers en industrie

Gepubliceerd op 10 februari 2025

Dronten, 7 februari 2025 – De opbrengst van consumptieaardappelen in Nederland valt dit jaar fors lager uit dan eerder voorspeld. Volgens de definitieve oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedraagt de totale productie 3,3 miljoen ton, bijna 300.000 ton minder dan de schatting in oktober 2024. Gemiddeld is er 43,3 ton consumptieaardappelen per hectare geoogst, dat 2,9 ton minder is dan verwacht (Nieuwe Oogst, 2025).

Toenemende vraag uit België en Frankrijk
De dalende productie valt samen met een sterk stijgende vraag naar aardappelen, vooral vanuit de fritesindustrie in België en Frankrijk. Daar waar in Nederland en België nauwelijks ruimte is voor areaaluitbreiding, kijken fabrieken naar Duitsland en Frankrijk om hun aanvoer veilig te stellen. Nederlandse en Belgische telers staan hierdoor voor een uitdagende markt.

Nederlandse fabrieken goed voorzien, maar afhankelijk van import
Hoewel de Nederlandse aardappelverwerkende industrie grotendeels voorzien is door vooraf afgesloten contracten, moeten fabrieken steeds vaker een beroep doen op importaardappelen. Volgens de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) verwerken Nederlandse fabrieken inmiddels meer geïmporteerde aardappelen uit Duitsland, dan binnenlandse fritesaardappelen. Ook Belgische verwerkers kopen steeds meer Duitse aardappelen in, wat de concurrentie op de markt vergroot (Nieuwe Oogst, 2025).

Aardappeltelers onder druk: wacht met tekenen van contracten
Door de lagere opbrengsten en toenemende vraag krijgen aardappeltelers te maken met stijgende prijzen. Dit maakt de afweging tussen internationale vrije verkoop en contractteelt complexer. De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) adviseert telers om zorgvuldig te onderhandelen en contracten goed te vergelijken voordat je gaat tekenen. De ContractTool biedt hierbij ondersteuning door verschillende contractvoorwaarden inzichtelijk te maken. De POC roept telers op om nog even te wachten met tekenen, todat de nieuwe contracten van 2025 in de ContractTool verwerkt zijn.

Financiële realiteit: lagere opbrengsten, hogere kosten
De daling van de tonnenopbrengst per hectare benadrukt de noodzaak voor telers om een nauwkeurige kostprijsberekening te maken. Waar vroeger werd gerekend met een opbrengst van 50 ton per hectare, blijkt dit voor veel telers niet meer haalbaar. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en de POC berekenen een gemiddelde kostprijs van €0,325 per kilogram bij een opbrengst van 40 ton per hectare, zoals te zien in figuur 1 Kostprijstabel. Het gebruik van de KostprijsCalculator helpt telers om hun financiële positie beter te beoordelen en toekomstbestendige keuzes te maken.

De Nederlandse aardappelsector staat voor uitdagingen, maar met de juiste informatie en strategieën kunnen telers inspelen op de veranderende markt en hun positie versterken. Word lid van de POC en bouw samen met collega-telers aan een gezonde marktpositie en sterke toekomst voor de teler.

Figuur 1 Kostprijstabel