Uitkomsten onderzoek – Teelt van klimaataardappel

POC-Afbeelding-CO2

Tijdens het onderzoek door studenten van de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch is gekeken naar mogelijkheden om CO2 op het bedrijf te reduceren. Als producentenorganisatie voor de consumptieaardappelteler blijven we voortdurend kijken naar innovaties en kansen voor onze sector. Hierdoor laten wij onder andere vraagstukken uit de praktijk onderzoeken.

De studenten hebben zich verdiept in CO2- arme teeltmethoden en de financiële kosten daarvan. Volgens het onderzoek kunnen we stellen dat het gebruik van groene waterstof de meeste CO2-reductie oplevert. Investeringen in elektriciteit leiden tot de hoogste kostprijs, terwijl de kostprijs het laagste is bij gebruik van Renure als kunstmestvervanger.

Daarnaast zijn de toekomstige vereisten voor de aardappelteelt volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Green Deal en het klimaatakkoord van Parijs onderzocht. De huidige consumptieaardappelteelt is beoordeeld op het voldoen aan deze toekomstige eisen, waarbij ook de kosten van beide teeltwijzen zijn berekend. Uit het onderzoek blijkt dat aardappelverwerkers in de toekomst ook eisen gaan stellen rondom de teelt.


Mogelijke scenario’s om op een toekomstbestendige manier te telen, omvatten onder andere het gebruik van biodiesel trekkers, groene waterstof trekkers, elektrische trekkers en het verhogen van het landelijk organische stofgehalte. Een verdere uitwerking van deze punten vindt u in ons ledenportaal.

Er is gekeken naar verschillende factoren zoals zaadproductie, bemesting, gewasbescherming, het energieverbruik op het veld en het energieverbruik van de opslag. Hierbij zijn de volgende cijfers naar voren gekomen, gebaseerd op gegevens uit KWIN AVG 2022:

Figuur 1 Gegevens uit KWIN AVG 2022
Figuur 2 In vergelijking met 1995 is in 2022 al 256 kg CO2 gereduceerd, wat neerkomt op een reductie van 13%.

Het is belangrijk om te weten dat het vervangen van diesel door een andere brandstof resulteert in een hogere kostprijs. Hoewel Renure zorgt voor een lagere kostprijs, is de efficiëntie ervan nog onvoldoende onderzocht.

Voor leden van de POC is nu het hele onderzoeksrapport beschikbaar in het ledenportaal. Word nu lid van de POC en verhoog je kennis van de consumptieaardappelmarkt.

Groen-economisch herstel landbouwprojecten

Op 9 januari 2023 kende RVO aan POC een subsidie toe in het kader van ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’, mede gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door deze subsidie.

Over POC Nederland

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) zet zich in voor de belangen van consumptieaardappelproducenten en bevordert krachtenbundeling, een gezonde markt en transparantie. POC is ontstaan door een besluit van het Europees Parlement in 2018, waardoor primaire producentenorganisaties een erkenning kunnen verkrijgen bij het landbouwministerie (die POC heeft), waardoor ze buiten de kartelwetgeving vallen en juridisch tot wel 80% bundeling mogen realiseren. Dit maakt het mogelijk om een sterke positie te verkrijgen tussen de grote multinationale bedrijven in dezelfde keten.

Gratis proeflidmaatschap bij POC Nederland

Nog geen lid van de POC? Probeer nu het gratis proeflidmaatschap! We begrijpen dat je eerst zelf de voordelen wilt ervaren. Daarom introduceert POC een gratis proeflidmaatschap, waarbij je gedurende drie maanden ongelimiteerd de tools van POC kunt testen.

Flag_of_Europe

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland