Een nat najaar: check de voorwaarden van je verzekering

Een nat najaar: check de voorwaarden van je verzekering

Een nat najaar: check de voorwaarden van je verzekering

Gepubliceerd op 23 november 2023

Beste leden,

Het is een ontzettend nat najaar, zo langzamerhand moeten we er rekening mee houden dat niet alle aardappels meer geoogst kunnen worden. Wat dat betreft hebben we in Nederland gelukkig een overmacht clausule in onze contracten. In België is dit doorgaans niet het geval, en loop je het risico dat je bij moet kopen om aan je leveringsplicht te voldoen als dit niet lukt met eigen aardappels. Wij willen erop wijzen dat het in sommige gevallen door de vele neerslag aanspraak op de brede weersverzekering gedaan kan worden, check dus de voorwaarden van je verzekering.
De teeltkosten komen toch niet meer terug, maar de kosten van rooien onder slechte omstandigheden, en gedwongen afleveren omdat de aardappels niet bewaarbaar zijn, zijn nog te vermijden, neem dus een weloverwogen beslissing!
Aan de andere kant, bij voldoende droogcapaciteit en geduld, zou de tweede helft van het bewaarseizoen nog wel eens interessant kunnen worden, mits je over vrije aardappels beschikt. Als een (aanzienlijk) deel van de aardappels niet geoogst kan worden, zal dit zijn uitwerking op de vrije marktprijs hebben leert ervaring uit het verleden. Echter, deze ervaringen bieden geen garantie voor de toekomst. Kortom, het wederom een bijzonder seizoen.
Succes gewenst aan alle leden met nog aardappels in de grond, en denk erom, blijf allemaal je transacties indienen bij PotatoNL, alleen zo krijgen we een goede notering.

Met vriendelijke groet, POC bestuur