Nu beschikbaar: gebruiksvriendelijke online ContractTool 2025!

Nu beschikbaar: gebruiksvriendelijke online ContractTool 2025!

Nu beschikbaar: gebruiksvriendelijke online ContractTool 2025!

Gepubliceerd op 13 februari 2025

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) lanceert de geoptimaliseerde ContractTool voor consumptieaardappeltelers. De tool, waarin de contracten voor 2025 zijn verwerkt, is nu beschikbaar in het ledenportaal op de website voor zowel leden als proefleden.

Werkwijze – ContractTool als basis voor start contractering

De POC adviseert telers om pas te beginnen met de onderhandelingen met de afnemer nu de tool volledig is gevuld met alle beschikbare contracten. Doordat telers nu genoeg kennis beschikbaar hebben, zijn de telers optimaal voorbereid en kunnen zij zelfverzekerd contracten aangaan. Dit zorgt niet alleen voor een sterke onderhandelingspositie, maar stelt de telers ook in staat om zelf het initiatief te nemen. Zij hebben nu een uitgangspositie die niet op aannames, maar op feiten is gebaseerd. Bovendien krijgen de telers inzicht in de aanbiedingen van andere afnemers, zodat de telers een weloverwogen beslissing kunnen maken.

Vergelijk afnemers snel en eenvoudig

De ContractTool is een waardevol instrument dat alle kleine lettertjes in de contracten van de bekende grotere afnemers van consumptieaardappelen samenvat. “Alle contracten zijn in detail doorgenomen, waardoor onze leden een geïnformeerde keuze kunnen maken met welke afnemer zij in zee willen gaan.”, aldus Jasper Roubos, voorzitter van de POC.

Gebruik ContractTool

De tool is uiterst gebruiksvriendelijk en biedt telers de mogelijkheid om voor de grotere rassen de verschillende afnemers op prijsniveau en uitbetaling van verschillende kwaliteiten product te vergelijken.

Over POC Nederland

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) zet zich in voor de belangen van consumptieaardappelproducenten en bevordert krachtenbundeling een gezonde markt en transparantie. De POC is ontstaan doordat door een besluit in 2018 door het Europees Parlement, de Primaire producenten organisaties door een erkenning te verkrijgen bij het landbouwministerie (die POC heeft) in het land van oprichting buiten de kartelwetgeving valt en daardoor in plaats van 5% bundeling naar tot wel 80% bundeling juridisch mag. Dat maakt het mogelijk om een positie te verkrijgen tussen de grote multinationale bedrijven die in dezelfde keten werken en een marge kunnen opeisen. Op 9 januari 2023 is door RVO aan POC een subsidie toegekend in het kader van Samenwerken aan groen-economisch herstel. Deze subsidie is deels gefinancierd vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).