POC lanceert gebruiksvriendelijke online 
ContractTool voor consumptieaardappeltelers

POC lanceert gebruiksvriendelijke online 
ContractTool voor consumptieaardappeltelers

POC lanceert gebruiksvriendelijke online 
ContractTool voor consumptieaardappeltelers

Gepubliceerd op 18 januari 2024

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) kondigt met veel enthousiasme de lancering aan van de geoptimaliseerde ContractTool voor consumptieaardappeltelers. De tool is vanaf nu beschikbaar in het ledenportaal op de vernieuwde website.

De ContractTool is een waardevol instrument dat alle kleine lettertjes in de contracten van de bekende grotere afnemers van consumptieaardappelen samenvat. “Alle contracten zijn in detail doorgenomen, om (aard)appels met (aard)appels te kunnen vergelijken, waardoor onze leden een geïnformeerde keuze kunnen maken met welke afnemer zij in zee willen gaan.”, aldus Jasper Roubos, voorzitter van de POC.

Geoptimaliseerde versie

Eerder bestond de tool uit een Excel-bestand, waarvoor enige basiskennis van MS Excel vereist was. De nieuwe online versie is uiterst gebruiksvriendelijk en biedt telers de mogelijkheid om eenvoudig prijsniveaus en uitbetalingen voor verschillende kwaliteiten producten van diverse afnemers te vergelijken.

Gebruik ContractTool

De online ContractTool is exclusief voor POC-leden beschikbaar gesteld op de website van POC. Jasper Roubos: “Wij moedigen niet-leden van harte aan lid te worden. Voor een optimale bedrijfsvoering kunnen ze direct gebruik maken van de tool. Daarnaast maken we met vele andere telers een vuist voor een sterkere marktpositie en beter rendement van de consumptieaardappelteelt.“

Naast de ContractTool ontwikkelt POC ook een online KostprijsCalculator. Deze calculator biedt helderheid en inzicht voor telers in de kostprijs van de productie van consumptieaardappelen.

Over POC Nederland

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) zet zich in voor de belangen van consumptieaardappelproducenten en bevordert krachtenbundeling een gezonde markt en transparantie. De POC is ontstaan doordat door een besluit in 2018 door het Europees Parlement, de Primaire producenten organisaties door een erkenning te verkrijgen bij het landbouwministerie (die POC heeft) in het land van oprichting buiten de kartelwetgeving valt en daardoor in plaats van 5% bundeling naar tot wel 80% bundeling juridisch mag. Dat  maakt het mogelijk om een positie te verkrijgen tussen de grote multinationale bedrijven die in dezelfde keten werken en een marge kunnen opeisen. Op 9 januari 2023 is door RVO aan POC een subsidie toegekend in het kader van Samenwerken aan groen-economisch herstel. Deze subsidie is deels gefinancierd vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).