POC Zet Stappen Voorwaarts met Kostprijscalculator voor Consumptieaardappelteelt

POC Zet Stappen Voorwaarts met Kostprijscalculator voor Consumptieaardappelteelt

POC Zet Stappen Voorwaarts met Kostprijscalculator voor Consumptieaardappelteelt

Gepubliceerd op 09 januari 2024

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC), een toonaangevende organisatie die zich inzet voor een sterkere marktpositie en rendement van de consumptieaardappelteelt, kondigt met trots de vooruitgang aan in de ontwikkeling van hun kostprijscalculator.

De POC begrijpt het belang van transparantie in de opbouw van kostprijzen voor de productie van consumptieaardappelen. Daarom heeft de organisatie het initiatief genomen om een kostprijscalculator te ontwikkelen die helderheid en inzicht biedt aan telers.

Belangrijke Kenmerken van de Kostprijscalculator:

• Een lijst met onderdelen voor een kostprijsberekening van consumptieaardappelen.

• Afspraken over hoe kostprijsberekeningen moeten worden uitgevoerd voor consumptieaardappeltelers.

• Een webapplicatie op de POC-website achter leden-login voor telers om de kostprijs van hun eigen teelt te berekenen.

• Een onderhandeltoolbox met onder andere een onderhandelchecklist, contracttool (vergelijking van contracten), kostprijscalculator en een cursus over onderhandelen.

Huidige Vooruitgang en Toekomstige Stappen:

De eerste fase is succesvol afgerond, terwijl fase 2 in volle ontwikkeling is. De ‘voorkant’ van de kostprijscalculator krijgt vorm, en de ‘achterkant’ is in volle ontwikkelen. Er zal een ledenportaal aan de POC-website worden gekoppeld, om leden in staat te stellen hun historie rondom het invullen van de calculator in te zien. Partners zullen bijdragen aan het invullen van de calculator om een eerste ‘standaardwaarde’ bij alle kostenposten te creëren.

Met deze kostprijscalculator zet POC zich in voor een transparantere en efficiëntere consumptieaardappelteelt, waarbij de leden toegang hebben tot waardevolle tools en inzichten. Naast de kostprijscalculator ontwikkeld POC ook een contracttool, waarin alle kleine lettertjes op de contracten van de bekende, grote afnemers worden samengevat.

Op de website van POC wordt er door middel van een afteller getoond hoelang het nog duurt voordat de kostprijscalculator live gaat. Daarnaast is er op de website meer informatie de organisatie en de kostprijscalculator: www.pocnederland.nl